JAPONYA - HİROŞİMA

Mayıs 2015



Osaka’dan Shinkansen hızlı treniyle yaklaşık 3 saatlik bir yolculukla Hiroşima’ya vardık. Tramvay ile otelimize ulaştık. Otelimiz oldukça güzel ve konumu da çok iyi bir yerdeydi. Otelimizden Hiroşima manzarası.

BARIŞ PARKI VE ATOMİC BOMB DOME;

Hiroşima, 6 Ağustos 1945 yılında ABD tarafından Japonya’ya atom bombası atılan iki kentten biri. Bu nedenle burası turumuzda bizim için çok önemli  yer tutuyordu.  Geçen bu zaman sürecinde nasıl bir kentle karşılaşacağımızı merak ediyorduk doğrusu. Dolayısıyla atom bombasından kalan tek bina olan Atomic Bomb Dome, ilk ziyaret ettiğimiz yer oldu. Bu bina Hiroşima’nın sembolü olmuş ve UNESCO bunu dünya mirası ilan etmiş.


Bu anıt bina, aralarından bir nehrin geçtiği Barış Anıtı Parkı karşısında bulunuyor. Gerek binanın önünde, gerekse Barış Parkını ve Müzesini gezerken gerçekten çok duygulu anlar yaşadık. Parkı gezerken çok sayıda genç öğrenciler vardı ve bizimle İngilizce konuşmaya çalışıyorlardı. Bu öğrencilerin büyük bir kısmını  ise Güney Kore’den gelen öğrenciler oluşturuyordu.


Bu park içinde çok sayıda anıt vardı, bunlardan biri de Kore Şehitleri Anıtıydı. Savaş sırasında  200.000 Kore askeri, Japonya’ya destek amacıyla burada bulunmaktaymış. Bombanın patlamasıyla ilk anda 20.000 Kore askeri ölmüş. Bu anıtı da onlara saygı gereği yapmışlar. Bu nedenle de buranın Kore’den gelen ziyaretçisi oldukça çok.

 
Barış Parkı içinde, Çocuklar Barış Anıtı bulunuyor. Bu anıtın hikayesi şöyle;

"Küçük Sadako radyasyon yüzünden kanser olduğunda tanrılardan kendisini iyileştirmelerini dilemek için 1000 adet origamiden Turna kuşu yapmaya başlar. (Japon inancına göre her origami bir anlam taşır ve dilediğiniz origamiden 1000 adet yaparsanız,bir dileğinizin gerçekleşeceğine inanılır. Turna kuşu sağlığı ve mutlu yaşamı simgeler).''


''Ancak küçük Sadako 644. Turna kuşunu yaparken yaşamını yitirir. Bunun üzerine ailesi ve arkadaşları kuşları 1000 e tamamlayıp Sadako ile birlikte gömerler. Bu acı olaydan sonra Barış Parkı içine Sadako'nun Turna kuşlariyla heykeli yapılmış ve her yıl on binlerce çocuk onu ziyaret eder saygı duruşunda bulunur."(S. Üykü)


Biz de bu törenlerden birine şahit olduk. Çocuklar önce saygı duruşunda bulundular sonra konuşmalar yaptılar. Hep birlikte şarkı söyleyip, çeşitli renkteki turna origamilerini anıta bıraktılar. Kalabalık bir grup olarak fotoğraf çekildiler ben de aralarına katılarak onlarla birlikte çekildim çok hoşlandılar bu durumdan. :)


Oradaki Koreli öğrenci grubuyla fotoğraf çekilirken merakla bakan bir yaşlı bir Japon ile de fotoğraf çektirmeyi ihmal etmedik.

Parkın içindeki Barış Müzesinde de 9 Ağustos 1945 atılan bombadan sonraki sürecin anlatan fotoğraflar ve çeşitli kalıtlar bulunuyordu. Burayı gezerken içimiz çok acıdı ve çok duygulandık. Çektiğim bazı fotoğrafları sizi de üzmemek adına burada yayınlamıyorum.


Bomba yerden 600 m. yükseklikte patlamış ve  balast etkisi yaklaşık 2 km. çapındaki bir bölgeyi yerle bir etmiş. Ne var ne yok yakıp yıkmış ve ısı etkisiyle insanlar yanarak erimiş. Bir tek canlı kalmamış bu daire içinde. En sağlam kalan yapı, en üstte görülen fotoğraftaki haliyle, anıt olan Atomic Bomb Dome olmuş.


Tabii ki bu bölgenin dışında kalan canlıların bir kısmı yanarak yaralanmışlar. Radyasyonun etkisiyle de kısa zamanda hayatlarını kaybetmişler. Radyasyon nedeniyle ölümler artmış ve yeni doğan çocuklar da anormal yapıda olmuşlar. Yazarken bile zorlanıyorum doğrusu, sanki tekrar o müzeyi dolaşıyorum gibi hissediyorum kendimi. 




Radyasyon nedeniyle artık bu topraklar kullanılamaz diye düşünüyormuş bilim adamları.

Bombalamadan bir ay sonra büyük bir tsunami olayı yaşanmış ve  bu nedenle de 3000 kişi de hayatını kaybetmiş. Ancak bu tsunami radyasyon atıklarını denize sürüklemiş. Aradan geçen bir kaç aylık süre sonunda tabiat kendine gelmiş ve yaşanır bir yer haline gelmiş Hiroşima.

HİROŞİMA KALESİ ;



Hiroşima Kalesi (Hiroshimajō) derebeyi Mori Terumoto tarafından 1589 yılında inşa edilmiş. Bu kale de bombanın etkisiyle hasar görmüş ve 1958 yılında restorasyonla tekrar eski haline getirilmiş. Bu kale de diğer kaleler gibi surlar ve hendekle çevrilmiş.

MİYAJİMA ADASI;


Miyajima adası, Hiroşima’nın en görülesi yerlerinden. Buraya Barış Parkın’dan kalkan hızlı teknelerle veya adanın karşısına kadar trenle gelip oradan feribotla ulaşılabiliniyor. Tren kullanırsanız ve JR’ınız varsa buradaki feribota da ücretsiz binebiliyorsunuz. Yolculuk yaklaşık bir saat sürüyor.


Miyajima adası, girişinde  Itsukushima Mabedi, arkasında Misen Dağı ve küçük bir yerleşimi olan bir ada. Itsukushima Mabedinin giriş kapısı O-torii, zaman zaman denizdeki gel-gitlere bağlı olarak karada veya denizin içinde kalıyor. Biz oradayken denizin içindeydi.


Bu tapınak oldukça renkli ve bakımlı bir tapınaktı. Orayı gezerken bir düğün fotoğrafı çekimine şahit olduk ve biz de onların fotoğrafını çektik. Bu güzel anı fotoğrafının da paylaşmak istedim.

Ayrıca Senjokaku ve Disho-In gibi önemli tapınakların yanında da pek çok küçük tapınaklar da da yer alıyordu burada. Bu ada tam bir kutsal ada niteliğindeydi.


Senjokaku 1587 yılında yapılmış bir tapınak ve hemen Itsukushima Mabedinin yanındaki bir tepe üzerine kurulmuş. Yanında da 1407 yılında yapılmış olan bir Pagoda bulunuyor.

Daisho-in (Daishoin) Shingon Budizm en önemli tapınaklarından birisi. Tarikatın kurucusu, Kobo Daishi’nin Miyajima adasında ilk Budizm uygulamasına başladığı bu tapınak Misen dağı  dibinde yer alıyor. Bu tapınağı takiben 1,5 saatlik bir yürüyüşle Misen dağının zirvesine ulaşmak mümkün. Ayrıca ulaşım için bir de teleferik bulunuyor.
 
 
Ayrıca yaklaşık yarım saat süren bir doğa yürüyüşü yapabileceğiniz bir parkuru da var. Bu güzel parkuru gezerken ve şehir içinde, vahşi olmakla birlikte, insanlara çok alışkın geyikler de gördük.



Japon çocuklar gerçekten çok sempatik, ilgi gösterdiğinizde onlar size daha fazlasını gösteriyor.


Burada da ramen ve midye yedik oldukça lezzetliydi.

ALIŞVERİŞ VE YEMEK;


Hiroşima Hondori Caddesi, trafiğe kapalı ve dükkanlar ve restoranları olan bir  yaya caddesi. Bu cadde  Barış Parkı yakınında başlayan ve yarım kilometre uzunluğunda bir cadde. Çeşitli mağazalardan alışveriş etme imkanı bulunuyor. Çeşitli kafe ve restoranlarda değişik tatları denemek mümkün. 


Hiroşima’nın en özgün yemeği Okonomiyaki. Bu yemeğin de en iyi yapıldığı yer Okanimamura ve Hondori caddesinin doğu ucunda bulunuyor. Burada çok sayıda Okonomiyaki yapan restoranlar var. Biz de bunlardan birisinde oturduk hem yapılışını da izledik hem de şarap eşliğinde keyifle yedik Okonomiyaki’yi. 

Hiç yorum yok: