TANZANYA SEYAHATİM

                                                                                                                   
  KASIM 2015

    GENEL VE FAYDALI BİLGİLER;




11-      Türkiye’den gelmeden 10 gün önce İzmir’de sarı humma aşısı yaptırdım. Burada uzun zamandır görülmemesine rağmen yaptırmakta fayda ve her şeyin de bir ilki var. Eğer Zanzibar adasına gidecek olursanız bu aşı kartını görmek istiyorlar deniyordu ama benden istemediler.

22-      Tanzanya’da malarya da aynı şekilde uzun zamandır görülmemesine rağmen, İzmir Pasaport iskelesinde bulunan sağlık merkezinde aşı yaptırdım ve sıtma ilacı da verdiler, bunlardan ücret alınmıyor.

33-      Tanzanya Türklere giriş kapısında 50 dolar karşılığı vize veriyor, yeşil pasaporta vize yok.

44-      Buraya gelmeden önce burasıyla ilgili çok sayıda seyahat yazısı okumuştum. Zaten her seyahat öncesi böyle hazırlanıyorum ve dönüşte de deneyimlerimi SEYAHATNAME’de paylaşarak gittiğim ülkelere gideceklere de faydalı olmaya çalışıyorum.

55-       Kamplarda gecelerin çok soğuk olduğunu okumuş ve hasta olmaktan korkarak, her türlü giysi vs. bolca aldım ama belki de mevsimsel (Kasım) olarak çoğu bana sadece yük oldu çünkü öyle çok soğuk bir hava ile karşılaşmadım hatta 3500 m. yükseklikteki Ngorongoro’daki kampta bile. Dolayısıyla gezi yazısı yazanların mevsimi belirtmeleri çok önemli.

66-      Eğer bu mevsimde giderseniz, alacağınız botlar size sadece yük olacak, çünkü safari sırasında toprağa basmıyorsunuz bile. Bu yüzden sadece bir spor ayakkabı ve terlik yeter de artar.  Bizim ekiptekilerin çoğu sadece terlikle geziyordu.

77-      Burada safari için çok alternatifler var. Özel safarilerden tutun dolmuş safarisi gibisine kadar, çadırlısı var otellisi var. Buraya gelmeden önce yaptığım araştırmalarda aldığım teklifler çok yüksekti. Buraya geldiğimde kaldığım otele sordum safari turunu. Kısa bir zaman içinde iki kişi geldi ve 5 günlük turu 750 USD anlaştık. Ama daha önce bahsettiğim gibi yola çıktıktan sonra bir bizim dolmuşa katılanlar oldu.

88-      Ulusal park girişleri fiyatları yüksek ve Tanzanya’nın en büyük gelir kaynağı turizm. Genel olarak bu ülke için fiyatlar oldukça yüksek.

99-      Ulaşım da oldukça pahalı. Otobüs ile ulaşım var ama dayanabilirseniz, uçak fiyatları da oldukça uçuk.

110-   Çadırlı safaride, çadır, sünger yatak, uyku tulumu, günlük 1,5 lt. su veriyorlar. Ulusal park girişleri de bu verdiğiniz ücrete dahil. Ben herkesin kullandığı uyku tulumunu kullanmamak için, gelirken oğlumun uyku tulumunu almıştım iyi de yapmışım. Rehber ve aşçı bahşişi fiyata dahil değil.

111-   Safariye başlamadan önce bir markette alışveriş molası veriyorlar. Buradan bazı ihtiyaçlarınızı karşılayabilirsiniz. Ben biraz abartmışım, siz abartmayın.))

112-   Türk çayı ve peyniri olmadan asla seyahate çıkmam. İyi de yapmışım o yollarda sarsıla sarsıla içim dışıma çıktığında, peynir bir kurtarıcı oldu bana.

113-   El veya kafa fenerini ihmal etmeyin. Kamplarda yeterli aydınlatma yok.

114-   300 m. Lensli fotoğraf makineniz varsa yeterli oluyor. Ayrıca dürbüne gerek kalmıyor ama böyle bir makineniz yoksa mutlaka bir dürbün almanız gerekir. Çünkü hayvanlar her zaman yakınınızda olmuyor. Sizin de yoldan çıkıp, onlara yaklaşmanız yasak, sadece belirlenmiş yollardan gidebiliyorsunuz.

115-   Yanınızda her ihtimale karşı, özellikle alerji, soğuk algınlığı, ağrı kesici, ishal kesici vb. ilaç almayı ihmal etmeyin.

116-   Sivrisineklerden ve böceklerden korunmak için Repellent isimli kovucu ve karabaş yağı almıştım ama ilginçtir safaride bunlara ihtiyaç duymadım çünkü sivrisinek pek yoktu. Ama Manyara gölü bölgesini gezerken ayağımdaki acıyla sarsıldım, siyah bir böcek spor ayakkabımın üzerinden soktu.

117-   Tanzanya’lılar barışçı insanlar, onlarla sakin konuşun hep güler yüz görürsünüz.

118-   Fotoğraf için yanınıza yeterince hafız kartı ve batarya alın şarj sıkıntısı yaşayabilirsiniz.

119-   Ngorongoro 2500m. Serengeti 1700m. Manyara gölü ise 1000m. yükseklikte.

220-   Ben 5 günlük bir tura katıldım ama 4 günlük bir tur yeterlidir diye düşünüyorum. Çünkü her yerde hep aynı hayvanları görüyorsunuz aşağı yukarı. Safarinin olmazsa olmazı Serengeti buna Tarangire de eklenmeli Ngorongo veya Lake Manyara’dan birisi de buna eklenebilir.

221-   5 büyüğü (Fil, Buffalo, Aslan, Leopar, Gergedan ) mutlaka görün. Biz bunlardan sadece Gergedan’ı uzaktan gördük, diğerlerini ise yakından.

222-   Kulak tıpasını ihmal etmeyin, kamplarda dışarının bütün gürültüsü aynen çadırın içinde.

223-   Yüzünüzü ve burnunuzu tozdan korumak için mutlaka tülbent alın.

224-   Giysileriniz açık renkli, haki, bej gibi olsun hem güneş hem de böceklerin gelmemesi için gerekli, koyu renkli giysilerden sakının.

225-   Temizlik için mutlaka sabun, ıslak mendil hatta tuvalet kağıdı bulundurun bazı yerlerde bunlar yok.


Dikkatinizi çekmek istediğim konular bunlar, Tanzanya’ya seyahat etmeyi düşünüp daha fazla bilgi isteyenler, yorum kısmından sorularını sorabilirler.



Hiç yorum yok: